Öne Çıkanlar Engelsiz Bursagaz sungurlu Sanat Kıyak
banner13

Kadın sanatçılar bazı yaygın müzik türlerinin yüzde 10’undan daha azını temsil ediyor

Global müzik dinleme hizmeti Deezer  en çok dinlenen 100 elektronik sanatçısının sadece 4 tanesinin kadın olduğunu ortaya koydu. Hiphop ve rock müzik de yüzde 7’şerlik oran ile cinsiyet çeşitliliğinde geride kalan müzik türleri oldu. Pop müzik Deezer'da cinsiyet çeşitliliğini en çok yakalayan müzik türü. En çok dinlenen uluslararası  sanatçıların yüzde  42'si kadın.  Ancak yine de sanatçıların yarısından azının kadın olduğu göze çarpıyor.  

Deezer’ın geçen yılki dinlenme oranlarına bakıldığında dünyada en çok şarkıları dinlenen kadın sanatçıların Billie Elish, Dua Lipa ve Lady Gaga olduğu görülüyor. Türkiye’de ise ilk üçte Sezen Aksu, Billie Elish ve Ziynet Sali bulunuyor. 

En önemli türlerde en çok dinlenen kadın sanatçı oranı ( ilk 100 şarkı için):

  1. Pop - 42%
  2. R&B - 39%
  3. Soul - 26%
  4. Alternatif- 15%
  5. Country - 15%
  6. Caz- 14%
  7. Klasik- 11%
  8. Hiphop - 7%
  9. Rock - 7%
  10. Elektronik- 4% 

Deezer, Uluslararası Kadınlar Günü öncesinde kadınların müzik endüstrisinde hala karşılaştıkları pek çok zorluğa ışık tutmaya yardımcı olmak istiyor. Bu amaçla kadının sektördeki varlığı ile ilgili bazı veriler ortaya kondu ve kadınlar tarafından üretilen içerikler için özel bir kanal hazırlandı. 

8 Marttan itibaren Deezer kullanıcıları uygulama içinde; müzik endüstrisinde kadınların temsili ile ilgili sorunlar ve kadın sanatçılar hakkında ilginç gerçekler gibi  bazı değerli verilere ulaşacak.  Yana kaydırılan bilgi kartları ile geçen yıl - Deezer’ın en çok dinlenen 100 şarkısının sahibi kadın sanatçının erkek sanatçı sayısının üçte biri olması gibi - bilgilere ulaşılacak. Sektörde kadın temsili ile ilgili bir diyalog başlatmak isteyen Deezer kullanıcıları bu verileri kolayca paylaşabilecek. 

Mart ayı boyunca Deezer, bu Dünya Kadınlar Günü'nde kadın sanatçıları desteklemeye yardımcı olmak için Originals Sessions ve seçilmiş şarkı listelerini içeren yeni bir "Kadının Sesi" koleksiyonunu lanse edecek. 

Deezer’ın yeni "Müziğin arkasındaki kadınlar" çalma listesi serisi, uluslararası hitleri yaratan yazan ya da yorumlayan şarkı yazarlarını, yapımcıları ve müzisyenleri de tanıtacak. Her kadın, katkıda bulundukları en bilinen parçalardan bazılarını içeren kendi çalma listesine sahip olacak. Ariana Grande, Dua Lipa, BTS, Selena Gomez, Justin Bieber, Linkin Park, Aerosmith, Bon Jovi, Jay-Z, Drake ve Rihanna’dan en sevdiğiniz parçaların arkasındaki Tayla Parx, Julia Michaels, Diane Warren ve WondaGurl gibi çok yetenekli sanatçılarla tanışacaksınız. 

Son olarak kadın podcast yaratıcıları ve sunucularının da kanalda özel bir yeri olacak. Türkiye’den de tanınmış gazeteci Nevşin Mengü Deezer’a özel “Eşitliği Aramak” podcast’inde Türkiye’de cinsiyetler arası eşitliği sağlamak için neler yapılması gerektiğini tartışacak. 

8 Mart'tan itibaren Deezer'da "Kadınların Sesi" Kanalına giderek kadın sanatçıları ve içerik üreticileri destekleyebilirsiniz. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.