Öne Çıkanlar BUSİAD Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Tepe Gençler Yankı İhsaniye

Rowling'i örnek alan Begüm Uysal'dan ikinci kitap
Fantastik-kurgu dalında ikinci kitabını bastıran 15 yaşındaki Begüm Uysal, ünlü Harry Potter serisinin yazarı Joanne Kathleen Rowling’i örnek alıyor.

İstanbul Erkek Lisesi’nde okuyan hazırlık sınıfı öğrencisi Begüm Uysal, "Melezlerin Sonuncusu" serisini yazmaya devam ediyor. Serinin ilk kitabı olan ’Sonun başlangıcı’nın ardından, ikinci kitap olan ’Ölüme açılan kapı’ da yayınlandı. Üçüncü kitap için çalışmalarını sürdüren Begüm Uysal, serinin ilk iki kitabını 11 yaşında yazdığını anlattı. 5 kitaplık bir seri oluşturmak istediğinden söz eden Uysal, "İlk kitap yazma fikri çok ilginç bir şekilde çıktı. Dışarıda yemek yiyordum. Yanımda olan kitabı bitirmiştim ve sıkılmıştım. Yapacak bir işim yoktu, bir anda yazmaya başladım. Sonra devamı geldi. İlk kitap 3 ayda bitti. 6. sınıfa geçtiğim yaz tatilinde bitirdim. Tabii düzenlemeleri, basımı ve yayınevi bulma işleri nedeniyle 8. sınıfın kasım ayını buldu. İkinci kitaba geçmeden önce ’Biraz bekle’ dediler ama bekleyemedim. Sonra onu da yazdım. O da 6. sınıfın mart ayında bitmişti. Şimdi 3. kitabın üzerinde çalışıyorum. 5 kitaplık bir seri oluşturmak istiyorum. Kafamda şimdilik öyle tasarladım. Fantastik-kurgu üzerinden gidiyorum. Okuyanların yorumlarına göre olaylar hızlı ilerliyormuş. Bence bu yani sıkmaması gayet iyi bir şey. İlk kitapla karakterler genelde aynı ama eksilenler ve yeni gelenler oluyor. Onun dışında ikinci kitapta ana kadroya girmeye aday yeni karakterler geliyor" dedi.



"Rowling’in oluşturduğu dünya bende büyük bir etki oluşturdu"

Arkadaşları arasında ’Yazar hanım ve küçük Rownling’ lakaplarıyla anıldığını aktaran Uysal, "Ben Harry Potter ile büyüdüm. Kitaplarına yetişemedim yani o jenerasyona denk gelmedim. Ama kuzenim sayesinde filmleri ile tanıştım. 2 yaşımdayken bile o zamana kadar çıkan filmleri izletmiş. Sonra 4. sınıfta kitaplarını bitirdim. Yaşım ve İngilizcem ilerledikçe kitapların İngilizcelerini okumaya başladım. Benim kitaplarımda Rowling’in oluşturduğu dünya büyük bir etki oluşturdu. Onun kitaplarını her okuduğumda ona hayran kalıyorum ve onun gibi olmayı gerçekten çok istiyorum. Arkadaşlarım arasında bazen ’Yazar hanım’ diyorlar, çok hoşuma gidiyor aslında. Bazen arada ’Küçük Rowling’ olarak da geçtiği oluyor. Üçüncü kitabın şimdi yarısındayım. Daha da ilerleyebilirim ama ilham perileri bu aralar çalışmıyor. Belki gelirler yakın zamanda bilemiyorum ama okulda da Almanca öğrenmeye çalışıyorum. İsmini de henüz belirlemedim. İlk kitabımın iki imza günü oldu. Biri İstanbul’da diğeri de Eskişehir’de olmuştu. Eskişehir’deki imza günü için Başkan Ahmet Ataç’a çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok güzel olmuştu ve çok sayıda insan gelmişti. Başımı kitaplardan kaldıramamıştım. İkinci kitap için de Eskişehir’de ve İstanbul’da okuduğum okulda imza günü olabilir" şeklinde konuştu.



"Ailesi olarak onunla gurur duyuyoruz"

Begüm Uysal’ın 5 kitaplık seriyi tamamlayacağına inandığını söyleyen anne Şengül Uysal, şu şekilde konuştu:

"Begüm ilk kitabını yazmaya başlandığında 11 yaşındaydı. Anlattığı olayda birlikteydik. İlk kitabın ardından ikinci kitabı da bitirdi. Ama biz bu arada ilk kitabını profesyonel olmayacak şekilde onu mutlu etmek üzere bastırdık. Begüm küçük yaşlardan beri fantastik-kurgu kitapları okuyor. Hatta zaman zaman ben ona tek tarz okuduğu için baskı yaptım. Biraz daha klasik okuması, farklı tarzları da okuması için. Denedi ama sevemedi. Daha sonra bende serbest bıraktım. ’Nerede ilerlemek istiyorsa, orada ilerlesin’ dedim. Sanıyorum bu bardağın dolması gibi bir şey. Begüm uzun süre Rowling’i okudu ve bu tarz fantastik-kurgu kitaplarını okudu. Sanıyorum bu bardak doldu ve artık taşmaya başladı. Begüm de yazma gereksinimi hissetti. Begüm’ün rahatlıkla 5 kitap yazarak, bu seriyi tamamlayacağını düşünüyorum. Hatta bunun akabinde Begüm, İngilizce ve Almanca kitaplar yazmaya başlayacaktır. Kitabı ilk bastırdığımız zamanlarda insanlar çok şaşırdılar. ’Bu kadar küçük yaşta yazar olunur mu? Çocuk kitabı mı yazdı? Gerçekten nasıl bir kitap?’ şeklinde düşündüler. Roman olduğunu duyunca özellikle de fantastik-kurgu olduğunu duyunca çok şaşırdılar. Bundan dolayı Begüm’ü kutladılar. Mutlu olduk tabi ailesi olarak onunla gurur duyuyoruz."
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.