Öne Çıkanlar Bursada teleferik ücretlerine zam KORONAVİRÜS covıd-19 corona İhsaniye
banner13

Türkiye'nin nisan ayı ihracatı 20,9 milyar dolar oldu

Türkiye'nin nisan ayı üretimi 20,9 milyar dolar oldu. 2025'te ilk dört aylık ihracat 86,2 milyar, son 12 aylık ihracat ise 265 milyar dolara ulaştı.

Nisan ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Diyarbakır'da açıklandı.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2025'e 280 milyar ihracat hedefiyle başladıklarını hatırlattı. İlk dört ayın artıda tamamlanmasına rağmen hedefin gerisinde özetlendiğini vurgulayan Gültepe, ayrıntıları şöyle sürdürdü:

"Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, nisan yılda 20,9 milyar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 artıdayız. Önceki üç aya göre daha yüksek oranlı artışta bu yıl nisan zamanındaki takvim iki iş günü fazla çalışmanın verimliliğinin tükenmesi gerekiyor. Ocak-Nisan dönemi boyunca dört yılda bir 86,2 milyar , son 12 milyarımız ise 265 milyar " 4,12 aylık ihracatta yüzde 2,7 artıdayız. Nisan ayındaki hizmet ihracatımızın 7,6 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Sektörler özelinde otomotiv 3,1 Milyar dolarla sürdürülmesini sürdürdü. Otomotiv, 2,6 milyar dolarla kimyevi eşyalar, 1 milyar 380 milyon dolarla elektrik elektronik, 1,3 milyar dolarla çelik, 1,2 milyar dolarla hazır giyim takip etti. Toplamda 22 sektör ihracatımızı artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara şeklinde sıralandı. Nisan'da 980 şirketi ilk kez ihracat yaptı. Geçen ay parite ihracatımıza 443,6 milyon makale katkı yaptı.

Paritenin bu bileşiminin devamlılığı halinde yıllık ihracatımıza yüzde 1,3'lük pozitif etki sürdürmeyi öngörüyoruz. Nisanda en çok ihracat yapan ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, ABD, İtalya, Fransa şeklinde sıralandı. 63 ülkede yüzde 50'nin, 109 ülkede ise yüzde 10'un üzerinde artış kaydedildi. Genel tablo ise 143 gelirimizi artırdık.”

DÜŞEN PETROL VE EMTİA yapısı İHRACATIMIZ İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR

Güncel konuları da değerlendiren Mustafa Gültepe, Türkiye'nin küresel ticaretteki gelişmeleri için ihracat için risklerin yanı sıra pazarların da barındırılmadığının çizdi. Gültepe, şunları söyledi:

"Nisan ayından itibaren Brent petrol fiyatı bir yıl öncesine göre yüzde 25 düşüşle 62 dolarlık bir fiyatla geriledi. Petrol fiyatındaki gerilemede, küresel talepteki yavaşlamanın, ABD ve Çin aralıklarındaki yavaşlamanın ve OPEC ülkelerinin beklenenden fazla üretim artışı yapmalarının etkili olduğunu başlattı. Bu durum enerji ve emtia için ekonomiler için gelir kaybı riski.

Dünya Bankası'nın son raporuna göre bu yıl küresel emtia fiyatlarının yüzde 12 oranında düşmesi bekleniyor . Düşen petrol ve emtia fiyatları üretimimiz için bir risk oluşturur. Petrol ve emtia fiyatlarının mevcut çıkışımızda yıllık yüzde 2'lik bir kayba yol açabileceğini değerlendiriyoruz. Talepte yaşanan kaybın de yıllık ihracatımıza yüzde 1'lik olumsuz etkisi olabilir. Euro/dolar paritesindeki etkiyle beraber ABD politikalarının getirisi üzerinde toplam 1,7 puan negatif etki oluşturacağını öngörüyoruz. Küresel ticaretteki göstergeleri ve artan korumacılık programlarını dikkatle takip ediyoruz. TİM İhracat Pazar Monitörü'ne göre İhracat Talebi Endeksi 1,3 puan geriledi ve eşik değerin altında kaldı. Küresel ticarette son dönem ABD ile Çin arasındaki tarife aralığı öne çıkıyor. Bu gerilimler, tedarik zincirlerinde aksamalara yol açarken, küresel büyüme beklentileri de kesintiye uğruyor. IMF ekonomik gerginliklerin dünya ekonomisi üzerinde baskı oluşturacağı uyarısını yineliyor.”

GİRDİ MALİYETLERİNİ MİNİMİZE EDECEK YOLLAR ARAMALIYIZ

Mustafa Gültepe, ihracatçılarla ilgili gelişmelerin daha dikkatli ve takip edilmesi için adımların gerekliliğinin ortaya konulmasına dikkat çekti. Gültepe, sürecin olası hasarlarını en aza indirmek için önerilerini şöyle sıraladı:

  • Girdi maliyetlerini en aza indirecek yolları aramalıyız.
  • Tedarik zincirlerimizi çeşitlendirmeliyiz.
  • Dış şoklara karşı miktarımızı artırmalıyız.
  • Finansmana erişimi kolaylaştıracak çözümler üzerine daha fazla düşünmeliyiz.
  • Yeni pazar fırsatlarını daha erken tespit edebilmeyi güçlendirmeliyiz.
  • Küresel olumsuzluklara karşı yalnızca savunmasıyla hareket refleksi yerine fırsatları doğru okumalıyız.
  • Gelişmeleri, çıktımız için yeni açılımlar yapabileceğimiz bir sürece dönüştürmeliyiz.

280 MİLYAR DOLARLIK HEDEF İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ

Gültepe, ilk dört ayda arzuladığı artışı yakalayamayarak birlikte yıl sonu için 280 milyar hedefe ulaşmak için gece gündüz çalışmalarına devam ettiğini vurguladı. Bu ay ABD, İspanya, Irak, Arnavutluk, Tunus ve Güney Afrika'da heyetleri gerçekleştireceklerini bildiren Gültepe, "Yoğun heyet takvimine firmalarımızın büyük ilgi alanı var. Tüm firmalarımızı heyetlerimize davet edeceğiz. Çünkü kârların arttığı dönemlerde güven çok daha fazla öne çıkıyor. Heyetler aracılığıyla kuracağımız yüz iletişimle fırsatlara çevirebileceğimiz ticaret." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21