Öne Çıkanlar psikoloji Atlet Akbaş KKTC turizm
banner13

GAZALTI KAYNAĞINDA MÜKEMMEL SONUÇLAR İÇİN YÜKSEK KALİTELİ TEL BESLEME ÜNİTESİ ŞART!

Sunduğu çözümler ve yayımladığı makalelerle sektör profesyonellerinin tüm ihtiyaçlarına cevap veren Lincoln Electric Türkiye, gazaltı kaynağında tel besleme ünitelerinin önemine vurgu yapıyor. Bazı hassas kaynak uygulamalarında kaynak ustalarının ayrıca bir tel besleme sistemi satın alarak en iyi performansı almak için özen gösterdiğinin altını çizen yetkililer, kaynak makinesi satın almak isteyen kullanıcıların öncelikle tel besleme sistemlerini kontrol etmelerini öneriyor. Aksi durumda kaynak operasyonu süresince yaşanabilecek sıçrantı, vuruntu, dikiş formunun bozukluğu vb. konuların asıl nedenini çözebilmek için çok fazla zaman harcanabileceğini aktaran yetkililer bu tür sorunların plansız duruşlara, işlerin gerektiği sürede tamamlanamamasına ve istenmeyen maliyetlere sebep olabileceğine dikkat çekiyor.

Tel besleme sistemlerinin sahip olduğu; makara (sürme) tahrik ünitesi, doğru tel besleme makaraları, yardımcı kılavuz bağlantıları ve torç özellikleri gazaltı kaynağına aşağıdaki konularda doğrudan etki edebiliyor:

Makara (Sürme) Tahrik Ünitesi:

Bu ünitenin 2 ve 4 makaralı tipleri bulunuyor. En sağlıklı tel besleme performansı şüphesiz 4 makaralı üniteler yardımıyla oluyor. Kaynak telinin torçtan gelen tetik komutuyla en kısa sürede kaynağa başlaması ve bitirmesi büyük bir önem arz ediyor. Kaynak başlangıç ve bitiş noktalarında meydana gelen hatalar (örneğin; krater boşlukları, tutuşma zorlukları ve beraberindeki sıçrantılar, dikişlerin birleşme yerlerinde meydana gelen nüfuziyet eksiklikleri vb.) kaynak ustasının yeteneğinden bağımsız olarak makine kaynaklı olabiliyor. Ayrıca tel besleme makaralarının bazılarının birbirinden uyumsuz çalışması, patinaj yapması ve durması gibi nedenlerle de sıklıkla problemlere neden olan etmenler arasında sıralanıyor.

Doğru Tel Besleme Makaraları:

Gazaltı kaynak teli çapı ve tipine göre farklı tel besleme makaraları bulunuyor. Standart çelik teller, alüminyum teller veya özlü teller için tasarlanmış sürme makaraları, kaynak süresince en iyi performansın alınması için doğru tipte kullanılmalıdır. Alüminyum kaynak telleri için V yerine U kanallı sürme makaraları tercih edilirken, telin malzeme özellikleri ve tasarımı gereği özlü teller için ise tırtıklı kanallı makaralar daha iyi sonuç ortaya koyuyor.

Kaynak teline göre doğru çap ve tipte seçilen tel besleme makaralarına uygulanacak baskı da bir diğer kritik ayar olarak kabul ediliyor. Baskının kaynak telini ezmeyecek şekilde ancak makaraların da tel yüzeyine sorunsuz tutunmasını sağlayabilecek sıkılıkta ayarlanması gerekiyor. Baskı ayarlarının her iki çift için de aynı olması tüm sistemin senkron içerisinde çalışmasını sağlıyor.

Son olarak sürme makaralarının temizlik ve kontrolü periyodik olarak yapılması da kritik bir önem taşıyor.Sürekli kullanım boyunca kanallar arasında bakır kaplamadan dökülen partiküller, bazı tellerin üretimleri sırasında kullanılan sabun benzeri kaydırıcı maddeler gibi kirlerin birikmesine nedene oluyor. Bu kirlerin uzun süre makara kanallarını doldurması telin sıkı bir şekilde tutunup makara hareketi boyunca sorunsuz şekilde dönmesinde problemler çıkartıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.