Öne Çıkanlar psikoloji Atlet Akbaş KKTC turizm
banner13

GENÇ AKADEMİSYENLER KÜRSÜYE ÇIKTI

GENÇ TESAM Sosyal Bilimler Uluslararası Öğrenci Kongresi geleceğin akademisyenlerini bir araya getirdi. Kongreye dinleyici yerine konuşmacı olarak katılan öğrenciler, çalışmalarının sunumlarını yapma fırsatı buldu. TESAM Genel Başkanı İlyas Bozkurt akademik düşünce disiplininin yaygınlaşması ve benimsenmesi açısından da kongrenin önemini vurguladı.

Türkiye Ekonomik Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TESAM) tarafından, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen Uluslararası Öğrenci Kongresi, Mete Cengiz Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 “EZBERCİ EĞİTİM MODELİ DEĞİŞMELİ”

Kongrenin açılışında konuşan TESAM Genel Başkanı İlyas Bozkurt, dünyadaki eğitim sistemleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eğitimin modern ve geleneksel olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Bozkurt, “Geleneksel yani ideolojik eğitim sistemleri size neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretir. Size verilen doğru yanlış listesi ezberletilir. Modern eğitim sistemi ise analitik düşünce disiplinine dayanır. Bu sistem ise bilginin kaynağına inmeyi amaçlar. Size araştırma yapmayı, farklı görüşleri ele almayı, bunları birleştirmeyi ve sentezlemeyi dolayısıyla doğru bilgiye ulaşmayı öğretir. Yanlış bilgilerin geçmişte hiç olmadığı kadar çoğaldığı ve hızla yayıldığı bu çağda akademik düşünce disiplini daha büyük önem kazanmıştır.” dedi.

İlk olarak 2007 yılında hazırladıkları ve birkaç kez revize ederek kapsamını genişlettikleri eğitim raporundan bahseden Bozkurt, “En gelişmiş altı ülkenin eğitim sistemine baktık. Düşünce disiplini eğitiminin liselerde başladığını ilkokul ve ortaokulun da buna altyapı oluşturacak şekilde kurgulandığını gördük. Bizde ise maalesef ezberci eğitim sistemi hala devam etmektedir. Bilinçli mi bilinçsiz mi yapılıyor bilmiyorum ama mutlaka değişmesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Açılış konuşmasında TESAM’ın faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Yıldırım Deniz, enstitü ve düşünce kuruluşu olmak üzere iki fonksiyonlarının olduğunu belirtti. Genç bir kuruluş olmasına rağmen TESAM’ın dünyadaki ilk 100 think-tank arasına girdiğini söyleyen Deniz, uluslararası kongreler açısından Türkiye’nin alt sıralarda olduğunun, düzenledikleri bu kongreyle katkı sağladıklarının da altını çizdi.

Sosyal bilimlerin zamanın getirdiği yeni sorunlarla da ilgilendiğini, ancak Amerikan üniversitelerinin hakimiyeti nedeniyle eleştiri kabiliyetini bir miktar kaybettiğini belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feridun Yılmaz, bu kabiliyetin korunabilmesi adına öğrenci kongrelerinin önemli bir faaliyet olduğunu söyledi. Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal da kongre ve sempozyumların sosyal bilimlerin uygulama alanı olduğunu, fikirlerin tartışılması için imkan sağladığını, bu nedenle TESAM’ın düzenlediği organizasyona destek verdikleri için çok mutlu olduğunu ifade etti. Kongrenin düzenleme kurulu başkanı da olan Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Ay ise 21’inci yüzyılda bilgi kirliliği sorununa dikkat çekerek, kongrenin bilim etiği ve bilimsel araştırmalar açısından da önemli olduğunu düşündüğünü belirtti.

12 oturumun gerçekleştirildiği kongrede, sosyal bilimler alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi gören öğrenciler, bilim kurulları tarafından incelenerek kabul edilen bilimsel çalışmalarının sunumlarını yaptı. Ayrıca kurul tarafından yapılan değerlendirme sonrasında tam metin olarak bildirilerini sunan ve başarılı bulunan üç öğrenciye ödülleri takdim edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.