Öne Çıkanlar psikoloji Atlet Akbaş KKTC turizm
banner13

Sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu yaşıyor

Dr. Soydinç, sağlık çalışanları arasında "tükenmişlik sendromu" yaşandığını söyleyerek, "Sağlık çalışanları yöneticilerden baskı görüyor. Alkış eylemleri gibi hareketler bizi mutlu etmiyor. Halkın bilinçlendirilmesi ve hastanelerin üzerindeki yükün azaltılması gerekiyor. Daha etkili önlemler alınmalı. Fabrikalar hala tıklım tıklım" dedi.

Bursa Tabip Odası (BTO) Sağlık Gündemi podcastinin bu haftaki konukları BTO Genel Sekreteri Dr. Ömer Levent Soydinç ve BTO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşenur Aydoğan Yentürk oldu. Soydinç ve Yentürk, Bursa Tabip Odası'nın yapısı ile Oda'nın üyelere ve halka verdiği hizmetleri anlattı.  

TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞANIYOR

Pandemi yönetimi konusunda eleştirilerde bulunan Dr. Ömer Levent Soydinç ise, "Hekimler arasında bir anket çalışması yapıyoruz. Sonuçlarını yakında açıklayacağız. Ancak sağlık çalışanlarız arasında bir tükenmişlik sendromu yaşandığını çok net görüyoruz. Yöneticilerden baskı görüyorlar. Maalesef bir düzelme yok. Alkış eylemlerini gülerek izledik. Şova yönelik hareketler bizi mutlu etmiyor. Daha etkin önlemler alınması ve halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Fabrikalar hala tıklım tıklım" dedi.
Dr. Levent Soydinç, "Demirtaş'ta 300 işçinin COVID kapması sonucu bir fabrikanın kapatıldığını duyduk. İngiltere'den bir makinenin kurulması için gelen teknisyen, İngiltere varyantı denilen ve daha hızlı yayılan bu virüsü yayıyor ve fabrika kapatılıyor. Hekimler işte bunların önlenmesini istiyor" diye konuştu.

BURSA TABİP ODASI'NI YALNIZ BIRAKMAYIN

Siyasi iktidarın Tabip Odaları ve diğer meslek odalarına yönelik izlediği politikayı da eleştiren BTO Genel Sekreteri Dr. Soydinç, "12 Eylül'de cunta yönetimi Türk Tabipleri Birliği yasasını değiştirdi ve Tabip Odalarına tüm hekimlerin üye olma zorunluluğunu kamuda çalışanlar için kaldırdı. Mevcut hükümet bu zorunluluğu özelde çalışan hekimler için de kaldırmayı düşünüyor" dedi. Soydinç, bu uygulamanın hayata geçirilmesi halinde hekimlerin örgütsel bir çatısının kalmayacağını ve böylece meslek gruplarının örgütsüz ve güvencesiz hale geleceğini söyledi ve ekledi: "Hekim arkadaşlara benim tavsiyem, örgütlerini yalnız bırakmasınlar. Herkese ihtiyacımız var. Emek vermeden ürün alınmıyor maalesef" diyerek meslektaşlarına BTO'ya destek çağrısında bulundu.

SAĞLIK, SİYASETTEN AYRILAMAZ

"Hekimlerin özlük hakları ve eğitimleri dışında, halk sağlığını önceleyen politikalar üreterek iktidarları zorlayan, teşvik eden bir yapımız vardı" diyen Dr. Yentürk de "Çevre, beslenme, barınma, çalışma koşulları gibi unsurlar halk sağlığını etkileyen şeylerdir. Dolayısıyla Tabip Odası da bu konularda politika üreticilere tavsiye verecektir. Siyaset yapılacaktır mutlaka daha iyi koşullar sağlanması için" dedi. Dr. Soydinç ise 'siyaset yapıyorsunuz' eleştirilerine yanıt olarak şunları söyledi: "Hekimlerin haklarını korumak için bir şeyler yapmak zorundayız. Siyaset yapmak demek, bir partili olmak, partinin çıkarları için çalışmak ya da bir partinin karşısında olup ona muhalefet yapmak demek değil. Biz siyaset yaparken, kendi argümanlarımızı ortaya koyup, kendi çıkarlarımız ve halkın çıkarları doğrultusunda ne yapılabilir onun peşindeyiz. Başka bir amacımız yok." Hekim meslektaşlarına seslenen Dr. Soydinç, "Bize destek olsunlar. Gelsinler, birlikte konuşalım, tartışalım" dedi.

AŞI REDDİNİN BİLİMSEL BİR TEMELİ YOK

Aşıya ilişkin tereddütlere ve "aşı reddine" de dikkat çeken Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk, "Aşı reddi önceden de vardı. Bebek aşılamalarında bile zorluk çekiliyordu. Yeni doğan bebeklerine aşı yaptırmak çekinen bu ailelerin, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu tercihte bulunması oldukça üzücü" ifadelerini kullandı. Aşının toplumu korumak için yapılan bir uygulama olduğunu vurgulayan Dr. Yentürk, COVID aşısı özelinde de bir kafa karışıklığı olduğunu söyleyerek, "Televizyon ve sosyal medyadaki bazı paylaşımlar insanların kafasını karıştırıyor. Salgından kurtulabilmemiz için hangi aşıya ulaşabiliyorsak onunla aşılanmamız gerekiyor" dedi.

Anahtar Kelimeler:
BursaSağlık
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.