“TTK kapanıyor mu?” sorusu gündemden düşmüyor
Norm kadroların doldurulmaması ve işçi açıklarının sürekli gündeme gelmesiyle birlikte “TTK kapanıyor mu?” sorusunun halk arasında kaygı oluşturduğunu belirtti. Kurumun sadece üretim değil, iş güvenliği açısından da yeterli sayıda işçiye ihtiyaç duyduğunu ifade eden ERTUĞRUL, “Şu an işçi sayısı kritik seviyeye dayanmış durumda. Hangi sayı bizim için asgari güvenli üretim seviyesidir, hangi sayının altına düşersek üretim yapılamaz, net olarak belirlenmelidir.” dedi.
“Kırsala özel kontenjan ve bedensel yeterlilik şartı değerlendirilmeli”
İşçi alımlarında kura sisteminin yanı sıra, kırsal bölgeler için özel kontenjanlar tanınması gerektiğini söyleyen ERTUĞRUL, madenciliğe kültürel olarak bağlı bazı köylerin yeniden üretim sürecine kazandırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, madencilik gibi fiziki dayanıklılık gerektiren bir işte sadece kura sistemine dayalı alımların yeterli olmadığını, bedensel yeterlilik testlerinin de sürece dahil edilmesinin verimliliği artıracağını vurguladı.
“Madencilerimizin depremdeki başarısı, istihdamın artırılması gerektiğini gösteriyor”
Depremlerde gösterdikleri üstün performansla takdir toplayan madencilerin, olası büyük afetlerde kilit rol oynayacaklarını belirten ERTUĞRUL, bu nedenle TTK’deki işçi sayısının artırılmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.
"Yer altına inmeyen işçilere dair belgeler elimizde"
Kurumda bazı işçilerin yer altına inmeden maaş aldığına dair ciddi iddialarda bulunan ERTUĞRUL, bu kişilerin mesai saatleri içinde sosyal medya paylaşımları ve fotoğraflarla dışarıda bulunduklarının belgelendiğini ifade etti. “Kişinin bordrosunda her gün yer altına indiği görünmekte ama kendisi dışarıda siyasi etkinliklere katılıyor. Bu tür usulsüzlüklerin engellenmesi gerekiyor.” dedi.
MAPEG ve Bakanlık raporları halkta tedirginlik yarattı
Son dönemde Armutçuk, Kozlu, Üzülmez ve Karadon müesseseleriyle ilgili üretimin durdurulmasına dair iddialar ve yazışmaların kamuoyuna yansıdığını hatırlatan CHP Zonguldak Milletvekili Eylem ERTUĞRUL, gelen raporların ardından kısa sürede “önemli bir eksiklik yok” açıklaması yapılmasının kafa karıştırdığını ifade etti. “Eğer eksiklikler gerçekten giderildiyse neden üretim durdurma yazıları geliyor? Eğer eksiklik yoksa bu yazılar neden geliyor? Yoksa raporlar sonradan yumuşatılıyor mu?” diyerek sürecin şeffaflıktan uzak olduğunu dile getirdi.
“TTK özelleşecek mi?” sorusu gündemde
TTK’nin özelleştirileceği yönündeki söylentilerin çalışanları, yöneticileri ve bölge halkını tedirgin ettiğini ifade ederek, net ve şeffaf açıklamalar yapılmasını talep etti. Özellikle iş güvenliğini tehlikeye sokacak herhangi bir eksiklik olup olmadığının açıkça kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.
“Bölgenin kaderi TTK’ye bağlı”
Konuşmasının sonunda Zonguldak’ın TTK ile bütünleşmiş bir şehir olduğunu vurgulayan ERTUĞRUL, “Bu kurum sadece bir maden kurumu değil, aynı zamanda bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısının temel taşıdır. İstihdamın artırılması ve iş güvenliği konularında kararlı adımlar atılmalıdır.” dedi.