Öne Çıkanlar aşıklık ezcane KUTLAMA İddialar Sanal

İhracatın yıldızı kuru üzüm fiyat bekliyor

Bayraktar, Türk çiftçisinin, gıda güvencesinin öneminin daha iyi anlaşıldığı pandemiyle mücadele sürecinde, büyük gayretle üretime devam ettiğini vurguladı.

Üzüm üreticisi çiftçilerin, koronavirüs salgınının yanı sıra, doğal afetler ve çeşitli bitkisel hastalık ve zararlılarla da mücadele ettiklerine dikkati çeken Bayraktar şunları söyledi:

“Dolu, aşırı yağış ve aşırı sıcaklar başta olmak üzere yaşanan doğal afetler nedeniyle bu yıl rekoltenin düşük olacağını tahmin ediyoruz. Düşük rekolteye yüksek girdi fiyatları da eklenince üretim maliyeti artmıştır. Üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için kuru üzüm fiyatı en az 13 lira 50 kuruş olarak açıklanmalıdır. Üreticilerimiz alım fiyatının biran evvel açıklanmasını beklemektedir.”

“İhracatta yüzde 50’ye yakın oranda pay almaktadır”
Kuru üzümün stratejik bir ürün olduğuna işaret eden Bayraktar, açıklanacak fiyatın üreticinin ürününü değerine pazarlayabilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin gerek bağ alanı, gerekse de üzüm üretiminde dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirten Bayraktar şöyle devam etti:

“Ülkemizde 2019 yılı TÜİK verilerine göre 1,6 milyon ton kurutmalık üzüm üretilmiştir. Üretilen kuru üzümün yaklaşık yüzde 85’i dünya ticaretine konu olurken, ihracatta yüzde 50’ye yakın oranda pay almaktadır. Kuru üzüm ihracatından ülkemiz son yıllarda ortalama 425 milyon dolar gelir sağlamıştır.

İhracat açısından önem arz eden stratejik ürünümüzde fiyat istikrarının sağlanması için bir an evvel üreticimizin beklentisi olan alım fiyatı açıklanmalıdır.

Bu durum ülkemiz için ekonomik önemi büyük olan kuru üzümümüzün hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatta bulunduğumuz yeri koruyabilmemiz ve Türk üzümünün dünyada bilinen kaliteli üzüm imajının zedelenmemesi açısından da büyük önem arz etmektedir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21