Öne Çıkanlar Engelsiz pandemi ORHANGAZİ Teknoloji incemedya
banner13

“ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ EKONOMİMİZDEKİ YERİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

İstanbul Özel Okullar Zirvesi kapsamında düzenlenen “Türk Eğitim Sisteminde Özel Okulların Yeri ve Gelecek Perspektifleri” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan ERA Kolejleri Yönetim Kurulu Başkanı;Özel okulların devlete; ekonomi, eğitim, yönetici, öğretmen, bina ve personel olarak önemli bir katkısı vardır. Bünyesinde 10 bin işçi çalıştıran sayılı iş adamına verilen değer, destek ve imkanları, 100 binlerce personel istihdam eden özel öğretim kurumları da fazlasıyla hak etmektedir. Devlete yıllık olarak bu kadar ekonomik katkıda bulunan özel öğretim kurumlarına teşvikleri kaldırmak değil, artı ne yapılabilir diye çözüm üretilmelidir dedi.

“Devlete çok büyük ekonomik katkı”

Türkiye’deki özel okul sayısının şu an 11 bin 694 olduğunu ve bu okullarda 1 milyon 351 bin 712 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Ahmet Sait Yurtseven Ülkemizde 2002-2017 yılları arasında açılan özel okul sayısı 8 bin 781’dir . Özel okullar devlete; 10 bin özel okul binası istihdam maliyeti, 8.850.000.000 TL öğrenci maliyeti, 11.000.000.000 TL öğretmen maliyeti, personel maliyeti ve kitap, kırtasiye, yakıt ve diğer giderlerden oluşan ciddi bir katkıda bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Eğitimde Toplam Kalite”

Özel öğretim kurumlarının hak ettiği desteği almaları gerektiğini vurgulayan ERA Kolejleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sait Yurtseven; “2018 yılında bütçeden 203 milyar 800 milyon TL ile en yüksek payı alan Milli Eğitim Bakanlığının; kalite, akademik ve kariyer liseleri, proje üretme gibi Türkiye’de eğitimi memnuniyet verici hale getirmesi büyük önem taşımaktadır. Sık sık değişen eğitim, müfredat, program sistemleri ile bir yere varılması mümkün değildir. Çalışmalarda mutlaka resmi ve özel okullarda yıllarca çalışmış, kurucu, yönetici olarak görev almış, elini taşın altına koyabilecek tecrübeli kadrolar birlikte görev almalıdır. Alana inmemiş, onun çilesini çekmemiş kişilerle isabetli karar alınması bizce mümkün değildir. Hedeflenmesi gereken temel unsur ise başarıyı, değişim ve güvenin meyvesi olarak görmek, toplumsal, bilimsel, teknik ve ekonomik koşullardaki değişimi yakından izlemek, bilgi birikimi ve deneyimi, değişim ile harmanlamak ve bunu öğrencinin hizmetine sunarak başarıyı yakalamaktır. Kısacası ‘Eğitimde Toplam Kalite’ anlayışını oluşturmaktır dedi.

Ahmet Sait Yurtseven konuşmasında model olarak ele aldığı ERA Kolejleri’nin başarılı eğitim sisteminden yola çıkarak sektöre ilişkin görüşlerini, çözüm önerilerini ve gelecekle ilgili hedeflerini paylaştı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okullar arasında kalite, disiplin, başarı, alanlarında tatlı bir rekabetin yaşanacağı, resmi ve özel okulların kaliteli eğitim vermek ve üst sınavlara öğrenci yetiştirmek için yarışacağı bir sistemin oluşturulması için önerilerini şu şekilde sıraladı; 1000’den fazla temel lise ve ortaokul binasının boşaltılmaması ve istihdamı; 240 bin lise öğrencisinin devlet okullarına yük olmaması ; 30 bin öğretmen ve 10 bin personelin  işsiz kalmaması; Temel lisede üniversiteye hazırlanan 10 binlerce mezun öğrencinin merdiven altı kurumlara ayrıca para ödememesi. Çünkü Temel Lise öğrencilerinin okullarında hem lise müfredatı hem de üniversiteye hazırlık müfredatını aynı anda ve ikinci ücret ödemeden almaktadırlar; Bakanlık tarafından özel okul öğrencilerine verilen teşviklerinin kesilmemesi, böylece az da olsa öğrenci, öğretmen, personel, bina istihdam yükünün kaldırılması; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okulların kalite, disiplin, başarı, alanlarında tatlı bir rekabetin yaşanacağı Temel liselerin, sıkı denetlenmesi, müstakil girişli

binalarda eğitime hizmet vermesine devam etmesine en azından 2023 yılına kadar süre tanınması;Mezun öğrencilere temel liseler bu gün olduğu gibi resmi kayıtlı olarak üniversiteye hazırlık kursu vermeli; Resmi ve özel okullar kendi öğrencilerine takviye kursu verdikleri gibi dışardan öğrencilere de program mevcut olan kademede ücretli takviye ve yetiştirme kursu verebilmeli. Böylelikle öğrencinin bir üst sınavlara hazırlanması için dışardan ayrıca bir kursa ihtiyacı kalmayacak, merdiven altı dershanecilik de iltifat görmeyecektir”. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.