Öne Çıkanlar Ali OSMANGAZİ Hamilelik BAE ihracat
banner13

ULUSLARARASI STANDARTLAR ORGANİZASYONU, DÜNYA ARI ÜRÜNLERİ STANDARTLARINI BELİRLEMEK ÜZERE PARİS’TE TOPLANDI

Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO), dünya arı ürünleri (propolis, polen, arı ekmeği, bal) standartlarının belirlenmesi amacıyla 26-28 Haziran tarihlerinde Paris’te toplandı. BEE’O Propolis’in kurucularından Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı; ISO arı ürünleri standartları komisyon üyesi olarak toplantıya katılım gösterdi. Toplantıda “Ham propolis ve dünya pazarından propolisli ürünlerin antioksidan özelliklerinin araştırılması” konulu çalışmasını sundu.

Arı ürünleri sektöründe 20 yıllık deneyime sahip Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı; bilimsel sunumunda yurt içi ve yurt dışında raflarda satılan 86 propolisli ürünün ve Türkiye’deki arıcılardan elde ettiği propolislerin analiz sonuçlarını karşılaştırdı. Bu sonuçlarla, doğru bir şekilde üretilmiş Anadolu propolisinin, diğer coğrafyalarda üretilen propolislerden daha yüksek biyolojik aktiviteye sahip olduğunu ortaya koydu. Anadolu propolisinin bu farkının, Anadolu coğrafyasında yer alan endemik bitkiler ve zengin floradan kaynaklandığını belirtti. Samancı, “Propolisin kalitesini belirleyen en önemli parametrelerden biri; antioksidan aktivitesidir. Biz de, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz analizlerde, dünya pazarından topladığımız 86 ürünün antioksidan aktivitesini inceledik. Sonuç olarak, ürünlerin %95’inin etiketinde yanlış beyan olduğunu tespit ettik. Piyasada, su ve yağ bazlı olarak satılan pek çok ürün mevcut. Su ve yağ bazlı propolislerin antioksidan kapasitesi çok az ve bu ürünler neredeyse hiç propolis içermiyor. Ürünlerin çoğu koruyucu katkı maddesi içeriyor, ancak etikette hepsi beyan edilmiyor. Ürünler etiket üzerinde beyan edilen miktarda propolis içermiyor ve tüketici bu anlamda aldatılıyor diyebiliriz. Dünya genelinde çoğunlukla Çin’den ithal edilen propolislerin olduğunu görüyoruz. Çin propolislerinde pek çok katkı kalıntı sorunları mevcut. Gerçekleştirdiğimiz analizler sonucunda; Çin propolislerine, ağaçların yaprak, sap ve tomurcuklarının toz haline getirilerek katıldığını, maltodekstrin, silikon dioksit vb. doldurucu maddelerle propolisin çoğaltıldığını ve propolise benzemesi için boyar maddeler katıldığını da tespit ettik” şeklinde belirtti.

Gerçekleştirdiği bilimsel sunumla, Anadolu propolisinin gerek antioksidan gerek antimikrobiyal aktivitesiyle Çin propolisinden farkını ortaya koyan Samancı, konuyla ilgili Tarım Bakanlığı’nın propolisin standardizasyonuna ilişkin çalışma başlattığını belirtti ve bunun dünyada bir ilk olacağını; piyasadaki ürünlerin kontrolünün sağlıklı bir şekilde yapılması ve propolisin doğru şekilde üretilip tüketicilere ulaşması adına önemli bir adım olacağını ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.