Öne Çıkanlar pandemi Engelsiz ORHANGAZİ Teknoloji incemedya
banner13

BUĞDAY ÜRETİMİ DÜNYADA ARTARKEN TÜRKİYE’DE NEDEN AZALIYOR?

Türkiye’de buğday ihtiyacının her geçen yıl daha da arttığını ve bu artan ihtiyacın ithalatla karşılandığına dikkat çeken Aydın, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. Verdiği önergede en stratejik ürünlerden olan buğdayda bile, Türkiye’nin bir stratejisinin olmadığı görüldüğüne vurgu yapan Aydın, son yıllarda buğday üretimine verdiği destek ve üretim stratejisi ile Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’ın dünya buğday ihracatında Amerika’yı geçerek lider konuma yükseldiğini belirtti.

Yakın coğrafyamızda buğday üretiminde bir başarı öyküsü yazıldığını, Türkiye’nin üretimi arttırmak yerine Rusya’dan, Ukrayna’dan buğday ithal ettiğini söyleyen Aydın şöyle devam etti:

“Buğday üretiminde son 5 yıla bakıldığında 2014’te 19 milyon ton iken, 2015’te 22 milyon 600 bin tona yükseldi. 2016’da 20 milyon 600 bin tona gerilerken 2017’de 21 milyon 500 bin ton oldu. 2018’de ise 20 milyon ton olan üretimin bu yıl yine aynı seviyelerde hatta bazı tahminlere göre 20 milyon tonun altına düşmesi bekleniyor. Bu hasat döneminde, makarnalık buğday ekilişinde yaklaşık yüzde 3,ekmeklik buğday ekilişinde yaklaşık yüzde 7 olmak üzere toplam buğday ekilişinde yaklaşık yüzde 5 azalma olacağı tahmin ediliyor. Buğday üretimine alternatif olarak kıraç alanlarda arpa, nohut, haşhaş, yem bitkileri, mercimek üretimine, suluda ise, mısır, ayçiçeği ve kanolaya kayma var. Arpa ekilişinde yaklaşık yüzde 7 artış dikkat çekiyor. Bu artışın özellikle ekmeklik buğdaydan arpa üretimine kaymadan kaynaklandığı ifade ediliyor.”

BU POLİTİKA TÜRKİYE’Yİ EKMEĞE MUHTAÇ HALE GETİRMEYECEK Mİ?

Aydın, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

“Türkiye’nin buğday üretimi konusunda nasıl bir politikası bulunmaktadır? Bakanlığınız gelecek yıllar için buğday üretimi konusunda nasıl bir strateji izleyecektir? İthalata dayalı politikalarınızı kaç yıl daha sürdürmeyi planlıyorsunuz? Buğday üretici çok zorlu bir süreç yaşıyor. Üreticinin desteklenmesi konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Tahıllar konusunda bir stratejisi olmayan Türkiye, üretimi artırmak yerine ithalata dayalı bir politika uyguluyor. Bu politika Türkiye’yi yarın ekmeğe muhtaç hale getirmeyecek mi?”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.